Ingredience: balíček kvalitního kysaného zelí, 4 větší brambory, 1 cibule, 1 šlehačka, sušené švestky, 1/2 kostky zeleninového bujónu, voda, na případné zahuštění hotová jíška či hladká mouka
Koření: sladká paprika, bobkový list, pepř, sůl, popř. kulička nového koření
Postup přípravy: Asi 50 g sušených švestek, může být i více dle chuti, zalejeme horkou vodou a necháme stát. V hrnci na oleji osmahneme cibulku, přidáme pokrájené zelí, opět chvilenku osmahneme, zasypeme dvěmi lžičkami papriky, zalejeme vodou (nechávám na chuti každého, my děláme velmi husté polévky), přidáme bujón, bobkový list nebo další koření a vaříme, dokud není zelí měkké. Mezitím oloupeme brambory, pokrájíme na malé kousky a uvaříme ve zvláštním hrnci do měkka (kdyby se vařily rovnou v polévce, budou na povrchu tvrdé). Přidáme do polévky. Do hrnečku vylijeme šlehačku a přidáme k ní několik lžíc horké polévky (samozřejmě bez zelí a brambor, čím více, tím je větší pravděpodobnost, že se šlehačka nesrazí), popř. moukou, pokud nebude dohušťovat hotovou jíškou nakonec. Polévku postavíme mimo plamen, opatrně vlijeme šlehačku, promícháme a vrátíme na plotnu, provaříme. Přidáme švestky. Dochutíme pepřem, solí, popřípadě podravkou apod. Případně dohustíme hotovou jíškou, pokud jsme nepoužili mouku.
A i tady platí, že zítra bude lepší.
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 40 min.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář