Ingredience
4 ks artyčoku, 1 brambor (nakrajená na kostičky), 1 mrkev (nakrájená na kostičky), 1/2 šálku hrášku (mražený nebo sterilovaný), 1 cibule (nakrajená na osminky), 1/2 šálku panenského olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 2 kostky cukru, sůl podle chuti, kopr na ozdobení, 1 šálek vody.
Příprava
Artyčoky očistíme od vnějších tvrdých listů, stonky okrájíme, vnitřní květy vyškrabeme lžičkou. Artyčoky rozpůlíme a vložíme do silně slané nebo citronové vody aby nezčernaly. V hlubší pánvi s poklicí rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli, cukr a lehce osmažíme. Artyčoky slijeme, přidáme do pánve, zalijeme citrónovou šťávou a na malém ohni dusime pod pokličkou zhruba 20 minut. Pak přidáme vodu, mrkev, hrášek a brambory a vaříme zvolna do změknutí. Nakonec osolíme a posypeme koprem.
Přílohy
Podáváme studené jako předkrm nebo jako samostatné lehké jídlo.
Poznámky
Muzeme pouzit i sterilovane artycoky ve slanem nalevu, doba vareni se tim zkrati.