Ingredience
500 g zelených fazolových lusků, 4 rajčata, 1 středně velká cibule, 100 g slaniny, 2 stroužky česneku, pepř, sůl
Příprava
Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Do hrnce se silným dnem, nejlépe litinovým, vložíme na kostičky nakrájenou zeleninu, drobně nasekanou cibulku a vše necháme dožluta podusit. Přidáme oloupaná, na kostičky pokrájená rajská jablíčka, posolíme je a popepříme. Pak nasypeme do hrnce syrové, očištěné fazolové lusky a česnek, nakrájený nadrobno. Zalijeme vodou, přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit. Když se voda vyvaří a zůstane jen výborná šťáva, lusky už jsou většinou měkké. Baskické fazole je možné připravit i ze sterilovaných lusků, jenže v tom případě dáme jen na prst vody, povaříme krátce a lusky v omáčce jen prohřejeme. Baskické fazole jsou oblíbeným jídlem především pod Pyrenejemi, ale pravý domov mají v Portugalsku, odkud je portugalští dělníci přenesli do Francie.