Ingredience
Anýz si vychvaloval již Plinius a Pythagoras jako omlazující prostředek. V historii se mu rovněž připisovala moc přivádět lehký spánek, ve středověku byl součástí lektvarů proti jedům. Anýz pochází ze Středomoří a z Malé Asie. Je to jednoletá rostlina dorůstající asi 50 cm výšky. Anýz je rostlina, která vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Pěstuje se proto převážně na Balkáně a ve Středomoří, Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, v našich podmínkách pak například na jižní Moravě. Anýz je jedna z nejstarších léčivých rostlin. Ulehčuje kašel, má vliv na vyměšování žluče, čímt urychluje trávení a obecně podporuje chuť k jídlu. |Silice omezuje růst škodlivých bakterií, působí proti tvorbě plynů a střevním katarům. Má účinky proti křečím trávícího traktu. Anýz se používá do některých druhů chleba, do pečiva, k nakládání červené řepy nebo třeba červeného zelí i okurek. Velmi příjemný je i v jablečném nebo hruškovém kompotu. Anýz je ale stejně tak možno přidávat například k dušeným houbám (především k žampionům). Velmi oblíben a tradičně používán je v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel.