Ingredience
500 g čerstvých mušlí (nebo 200 g kuchyňsky upravených mrazených), 1 cibule, 1 středně velká brambora, 1 červená paprika, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje nebo másla, 1 l vývaru z mušlí nebo čistého rybího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 rajčata, 100 ml smetany, 1 žloutek, trocha citrónové šťávy, kajenský pepř, 1 lžíce sekané petrželky
Příprava
Lastury pečlivě okartáčujeme a necháme na sítě okapat. Neuzavřen mušle odstraníme. Cibuli a bramboru oloupeme. Papriku rozpůlíme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu a slaninu rovněž nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme olej nebo máslo a dáme zesklovatět slaninu. Přidáme zeleninu a podusíme ji, až začne vonět. Přilijeme rybí vývar, osolíme a opepříme. Zvolna vaříme asi 20 minut. Mušle dáme do vložky pařáku a vaříme je v páře, až se otevřou. Neotevřené mušle odstraníme. Z otevřených lastur uvolníme maso. Rajčata spaříme, sloupneme a rozpůlíme. Z půlek odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Pět minut před koncem je vložíme do polévky. Rozmícháme smetanu, žloutek a citrónovou šťávu. Směs osolíme, opepříme a rozmícháme ve vývaru. Vývar ihned odstavíme ze sporáku a přidáme maso z mušlí. Polévku rozdělíme do polévkových šálků a podáváme posypanou sekanou petrželkou.